Uncategorized

Pes Char Kuay Teow

Kredit : FB Adnilsam Apat

Bahan2:

200 gm kepala & kulit udang sahaja- isi udang tak payah..boleh simpan.. Nak buat lebih dari 200gm pun boleh.. Lagi banyak maka hasilnya lebih sedap…

500ml air

9 ulas bawang putih di kisar@tumbuk

5 sudu besar cili kering yg telah di kisar – kalau suka pedas boleh lebihkan..

6 sudu besar sos tiram

2 sudu besar kicap mee

3 sudu besar kicap manis

3 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tomato

1 sudu kecil petis

2 kiub pati ikan bilis / pati udang kering

1 sudu besar garam

2 sudu besar gula

Aji- optional

Sedikit minyak

Cara-cara:

– Basuh udang bersih2 sblm ambil kulit dan kepalanya ye.. Rebus kepala & kulit udang dgn air… Bila mendidih 15 -20 min..tutup api & biarkan sejuk seketika.. Bila dah hampir sejuk, blend kepala & kulit udang dgn menggunakan air rebusan yg sama.. Kemudian tapis..

– panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga naik aroma, masukkan cili kisar.. Kacau hingga cili garing..

– Campurkan semua bahan2 lain utk pes dgn air rebusan udang yg telah diblend & tapis tadi, masukkkan dalam tumisan..,renehkan dengan api perlahan hingga menjadi pes yg agak pekat… Lagi lama masak lagi bagus sbb pes akan tahan lebih lama…Matikan api bila pes dah pekat..biarkan pes sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge… Bila2 masa boleh digunakan.. Kerja2 goreng kuay teow akan jadi lebih cepat..

Minyak herba asmak
WhatsApp 014-3265403 untuk beli.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s