Bihun

Resepi Bihun Goreng Singapore

Bahan

1 bungkus bihun ( di rendam )

100 g taugeh

1 pokok daun bawang atau daun kucai ( di potong2)

6 – 10 biji cili padi ( dimasukkan ke dalam bihun sebiji2 ) – jika suka

10 – 12 ekor udang sederhana

sepotong kobis ( potong kecil-kecil)

1 biji karot saiz kecil ( potong nipis )

1 labu bawang besar ( ditumbuk )

3 ulas bawang putih ( ditumbuk )

1/2 inci halia ( ditumbuk )

1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)

3 – 4 sudu besar sos tiram

garam secukup rasa

sedikit perasa ( jika suka)

Cara penyediaan

1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi kemudian masukan sedikit air dan sos tiram.

2. Bila mendidih masukkan bihun, karot, kobis, udang, cilipadi dan garam. Kacau hingga sebati dan bihun lembut.

3. Last tambahkan daun kucai dan taugeh, sesuaikan rasa garamnya bolehlah di angkat.

minyak_herba_asmak_penawa_asma

WhatsApp 014-3265403 untuk beli.

Minyak herba asmak

Testimoni Minyak Herba Asmak – 4

 

Untuk buat pembelian sila :-

WhatsApp : +0143265403

Message    : +0143265403

Minyak herba asmak

Testimoni Minyak Herba Asmak – 3

minyak_herba_asmak17
Minyak Herba Asmak untuk asma, batuk, Selesema, kahak dll.
minyak_herba_asmak16
Minyak Herba Asmak untuk asma, batuk, Selesema, kahak dll.

minyak_herba_asmak15

 

Untuk buat pembelian sila :-

WhatsApp : +0143265403

Message    : +0143265403

Uncategorized

10 Surah Al-Quran Untuk Mengatasi Kesulitan Hidup.

Alhamdulillah. Kali ini saya kongsikan 10 Surah Al-Quran Untuk Mengatasi Kesulitan Hidup

  1. Surah Al-Fatihah dapat memadamkan kemurkaan Allah SWT
  2. Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat
  3. Surah Dukhan dapat membantu kita ketikamenghadapi ujian AllahSWT pada hari kiamat
  4. Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita dari kesusahan atau fakir
  5. Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di alam kubur
  6. Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan
  7. Surah Al-Kafirun dapat menghalangi kita menjadi kafir ketika menghadapi kematian
  8. Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita menjadi golongan munafiq
  9. Surah Al-Falaq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki
  10. Surah An-Nas dapat melindungi kita daripenyakit was-was Sila klik pada nama surah untuk membaca, melihat makna dan mendengar bacaannya.

 

minyak_herba_asmak_penawa_asma

Minyak herba asmak
Minyak herba asmak

Nak beli sebotol dua WhatsApp 014-3265403

Harga RM39.00

Postage RM7.00 (S/M)

Minyak herba asmak

Makan untuk orang berpantang

Jenis-jenis makanan/ minuman yang BOLEH diambil ketika berpantang

  1. IKAN
  • Ikan selar
  • Ikan haruan
  • Ikan Yu
  • Ikan kerisi
  • Ikan bawal putih
  • Ikan jenahak
  • Ikan Merah
  • Ikan tenggiri
  • Ikan senanggin
  • Ikan bilis

 

2. DAGING

  • Daging lembu
  • Daging kambing
  • Burung puyuh
  • Burung merpati
  • Ayam kampung

 

3. SAYUR DAN ULAM

  • Sawi
  • Kailan
  • Bendi
  • Peria
  • Daun cekur
  • Jantung pisang
  • Daun pegaga
  • Lobak merah/ Lobak Putih
  • Ubi kentang
  • Ulam raja

 

4. BUAH-BUAHAN

  • Apple
  • Kurma
  • Orange
  • Anggur
  • Prune
  • Kismis
  • Peach
  • Longgan cina
  • Strawberi

 

Minyak herba asmak boleh digunakan pada baby untuk kembung, angin, demam kuning batuk, kahak, selesema dll

Nak beli sebotol dua WhatsApp 014-3265403

Harga RM39.00

Postage RM7.00 (S/M)

Minyak herba asmak
Minyak herba asmak
Uncategorized

Keperluan Ibu dan Baby tika pantang

Keperluan untuk Ibu
Barang2 ni perlu semasa dalam pantang. So uolls sediakanlah supaya nanti tak menyusahkan orang lain nak carikan untuk korang.
1. Set Berpantang
Aku pilih Set Tanamera sebab ramai kata bagus. Bila tengok barang2 dalam dia pun agak lengkap. Kalau korang beli 1 set, korang akan dapat
-Virgin Coconut Oil
-Feminine Herbal Wash
-Herbal Bath
-Herbal Massage Oil
-Abdominal Wrap (Bengkung)
-Herbal Tea
-Firming Herbal Blend Paste
-Calming Herbal Blend Paste
-Boreh Body Scrub
-Brown Formulation Soap
-Lavender (Aroma Therapy)
Senang sebab semua ada, pilis sapu kat dahi ada, yang sapu kat perut sebelum pakai bengkung ada, mandian ada.
2. Tuala Wanita
Ini tersangat penting ye. Ekceli aku sendiri tak tau nak beli yang mana. Mungkin boleh je pakai pad biasa bila dah hujung2 pantang. Tapi aku rasa untuk 2 minggu pertama better korang beli yang memang khas untuk maternity punya. Aku beli yang Intimate for Maternity tu.
3. Nursing Bra
Yang ni terpulang kepada keselesaan kot. Macam aku, aku tak kisah mana-mana sebab aku suri rumah.
4. Breast Pad
Walaupun tak tau yang korang ni jenis banyak susu ke tak. Prepare la sikit dulu. Memang dalam pantang kita kat rumah, kot kalau rasa basah boleh terus pam. Tapi kalau tetiba ada tetamu datang tengok baby ke, kan macam tak manis kita sibuk nak pegi pam. Huhu!
5. Pam Susu
Aku tak pasti sama ada korang perlukan pam susu atau tak. Kerana aku pemalas nak beli susu dan memandangkan susu amatlah mahal. Marilah bagi anak susu cap ibu je. Dengan harapan banyaklah susu daku. Kekeke! Aku beli jenama Spectra model M1 double pump atas cadangan kawan2. Dorang kata setakat ni M1 the best, murah dan berbaloi. Aku kan tak boleh dengar perkataan murah. Hihi! Aku beli kat Expo dapat banyak free gifts, so kat situ pun dah jimat, aku dapat
-Premium Breast Shield Set
-PPSU botol (160ml)
-Nano Silver Icepack (2pcs)
-Bubly Joy Slingbag (Beg untuk bawak susu dan pam korang kalau nak travel)
-PP bottle (5 botol untuk simpan susu yang korang dah pam)
-Manual pump (incase korang travel tetiba bateri pump habis)
6. Stokin (kalau dah ada takyah la beli ye, pakai je apa yang ada, tapi kalau boleh stokin tebal sikit la kot)
7. Kain Batik. (pakai kain batik senang sikit rasanya, so siapkan lah beberapa helai. Kalau orang datang melawat pun rasa sopan sikit pakai kain batik. Huhu!
8. Bengkung
Walaupun dalam set Tanamera dah ada bengkung, tapi aku beli satu lagi sebab boleh la tukar-tukar, mana tau tuala wanita terbocor ke kan, boleh la tukar-tukar. Yang set tanamera tu 1 tali. So kena bengkung dari bawah ke atas. Aku beli satu lagi yang 2 tali, so 1 tali tu ikat sampai pinggang, 1 lagi ikat dari pinggang ke bawah dada. Yang dua tali lagi bagus, sebab kot nak terbuang air boleh bukak tali kat bawah je. Kalau korang nak beli yang strip tu pun boleh, tak kisah. Ikut mana yang korang selesa je.
9. Minyak urut (Dalam set Tanamera memang ada, tapi kot korang nak prepare lebih pun tak salah) Minyak urut aku beli kat mak je, beli yang gamat punya, sebab mak memang jual yang tu
10. Pati Ikan haruan
Yang ni sebenarnya tak beli lagi, haha! Tapi macam dah google tengok jenama Polleney ramai orang beli je. huhu! Yang ni bagus untuk baik pulihkan organ2 dalam badan kita. Mak aku suruh minum hari2 sampai habis pantang, sebab dia dulu minum hari-hari. Tapi macam tak sedap je. sebulan minum ok kot. Kekeke! Air gamat pun aku beli kat mak, so maybe minum selang seli kot. Tengok la macam mana. huhu!
11. Tungku
Yang ni aku beli kat expo, bukan lah yang batu tu. Aku beli yang tungku herba je. Nak beli yang batu tapi macam tak larat nak jinjing bawak ke kereta. Kat rumah mak memang ada tungku batu ni, tapi pepahamla rumah mak tengah renovation, kalau nak suruh cari tungku tu, memang takkan jumpa dah kot. Haha! Jadi beli je la yang tu. Asalkan ada.
12. Tukang Urut
Sila cari mana-mana tukang urut ye. Dulu kakak-kakak aku mak yang urutkan, tapi sekarang tak boleh dah sebab mak sendiri tak sihat. Walaupun begitu, aku tetap tak risau sebab mak Qery jugak memang tukang urut. Muahahaha!
Kalau korang beli yang macam aku beli ni, rasanya dah complete dah kot untuk korang berpantang nanti. Cuma kalau korang nak tambah supplement tambah susu tu, boleh la google sebab sekarang banyak jugak aku tengok supplement tambah susu. Atau korang suka cara tradisional, boleh try masak lobak putih, kurma, longan, jantung pisang, kacang soya. Ikutla citarasa masing-masing
Keperluan Untuk Bayi
Kalau nak beli barang bayi, rasanya memang banyaaaaak je nak dibeli. Tapi jangan terburu-buru nak beli. Dalam keadaan berpantang, rasanya korang tak perlukan lagi katil baby, stroller, buai semua tu. Bila baby dah besar sikit baru boleh fikirkan. Sebab ada orang beli je katil baby, last-last buat perhiasan sebab baby tidur sekatil dengan maknya. Yang aku list kan ni memang betul2 keperluan untuk bayi baru lahir.
1. Pakaian
Ofkos la kan, haha! Termasuklah stokin kaki tangan, baju, topi. Tapi takyah beli banyak sangat sebab baby cepat membesar. So beli ala kadar je.
2. Pampers/Lampin
Aku beli dua-dua, hihi! Lampin boleh pakai untuk macam-macam, kalau nak buat bedung pun boleh. So tak rugi beli.
3. Tilam baby
Tilam ni beli yang simple. Beli dua pun dah cukup. Kot satu nak basuh, ada spare lagi satu. Perlu ada la aku rasa. Size kecik pun dah ok. Incase kalau nak ke rumah parent, kadang2 susah nak cari tempat sesuai untuk baringkan anak. So bawak la tilam tu. Kalau ganti dengan toto pun tak ada masalah aku rasa. Asalkan ada lapiknya.
4. Beg baby
Mesti ada ye. Tak kisah la korang nak jenis beg apa sekalipun. Sandang ke, beg balik kampung ke, luggage ke *jgn over ok, haha*. Yang selesa korang nak bawak ke mana-mana. Ada orang suka pakai macam beg sekolah. Ada orang sumbat je dalam handbag. Sukati la ikut suka mana-mana pun boleh.
5. Barang Mandian dan Baby Care
Yang ni mesti kena ada. Aku tak ada pengalaman. Ramai suggest beli jenama Pureen, tapi kat expo aku tak jumpa. Yang ada Johnson, so aku beli apa yang ada. Rasanya Johnson pun ok. Siap memang ada beg untuk new born. Ada yang untuk night use, ada pek travel. Aku beli semua tu. Senang takyah fikir. Hehe! Lepas tu beli sekali ketip kuku untuk baby, cutton bud, cutton ball.
6. Baby Wipes
Ini dalam kategori wajib kot. Sebab baby kerap kencing/berak, so kena kerap bersihkan ehem-ehem dia.
7. Barut
Barut ni aku tak sure pakai sampai bila, haha! Tapi barut bagus untuk elakkan perut masuk angin. Supaya baby tak kembung. Gitu.
8. Bedung
Sekarang ni ada macam-macam bedung. Bedung moden, bendung tradisional. Tak kisah nak beli yang mana. Ada orang tak suka anak dia kena bedung. Hihi! Pape je, ikut kefahaman sendiri. Bagi aku ok je berbedung, nak elak baby terkejut, plus nanti tangan dia takde tercakar muka atau jari termasuk mata. Orang sekarang ni je yang ikut sangat cakap doktor, tak bagi bedung, tak elok sebab baby tak aktif nanti, padahal dulu doktor tu pun mak dia bedungkan. Kihkihkih!
9. Minyak Telon <- Boleh ganti dengan Minyak herba asmak
Sapu supaya baby tak kembong
10. Tuala Mandi dan tuala kecil (sapu tangan)
Tuala mandi ofkos untuk lepas mandi. Huhu! Tuala kecik ni untuk lap susu yang keluar dari mulut baby. Susu yang korang anggap muntah tu, ekceli tu bukan muntah pun. Tu susu keluar balik, sebab jarak stomach dengan mulut bayi tak jauh. Kadang2 susu tak sempat masukkita dah baringkan dia, tu yang susu keluar balik. Kena sentiasa standby tuala kecik.
11. Changing Mat
Ini pun perlu untuk lapik time baby nak tukar pampers. Penting untuk tilam tak kotor.
12. Detergent
Perlu pilih yang boleh menghapuskan kuman dan bakteria yang degil. Haha! Baju mak pak takyah hapus sangat kuman pun takpe. Lols.
13. Kelambu (nak elak kena gigit nyampuk)
14. Termos (simpan air panas)
15. Botol susu
Aku tak beli banyak, sebab aku nak tengok dulu macam mana. Kot anak aku nak direct feeding so maybe aku tak perlukan sangat. Tapi kalau korang jenis bekerja memang no choice, kena beli botol susu, pencuci botol, kalau nak best beli yang mesin sterilezer tu. Ini kalau baby menyusu botol lah.
Setakat ni itu je yang penting. Macam buai, katil, stroller, and whatever bla bla bla tu penting la jugak, tapi bukan la penting sangat dalam tempoh korang berpantang. Kalau ada duit lebih boleh je beli onthespot. Tapi kalau duit pun ada ala kadar je, beli mana yang perlu dulu. Yang tak perlu boleh beli nanti.
Okey itu sahaja setakat ni. Mungkin ada yang kurang sana sini, korang boleh komen kot nak tambah apa-apa ye. Hihi! Semoga dapat membantu semua. =)
minyak_herba_asmak_penawa_asma

Minyak herba asmak
Minyak herba asmak

 

WhatsApp 014-3265403